

## 2022 APMEN VECTOR CONTROL WORKING GROUP ANNUAL CONFERENCE

"Learnings & Lessons for strengthened vector surveillance and control."

Virtual Event (Zoom) 15, 17, 22 November 2022 1-4 pm Bangkok time

Agenda is subject to change. Please check ORENE website (click here) regularly for the updated version.

DAY 1, TUESDAY, 15 NOVEMBER 2022					
VCWG UPDATES AND ACHIEVEMENTS, AND SHORT COURSE TRAINING					
OPPORTUNITIES IN VECTOR SURVEILLANCE					
Meeting Moderator: Dr Leo Braack  13:00 5 min Opening Leo Braack					
13:05	10 min	Plenary welcome from APLMA Executive Vice President,	Amita Chebbi		
15.05	10 111111	Advocacy and Programs	Affilia Criebbi		
13:15	5min	Meeting-opening address: Solomon Islands NMCP Director	Albino Bobogare		
13:20	10 min	Update on APMEN VCWG 2022 activities	Leo Braack		
Session 1: Background presentations leading to breakout group.					
13:30	5 min	Background introductory overview of training needs, including pre-service (University) training – Identify Institutions providing Public Health Entomology Training	Leo Braack		
13:35	5 min	APMEN MVSE physical two-week course	Leo Braack		
13:40	5 min	APMEN-Kasetsart Online course	Leo Braack		
13:45	10 min	Global Vector Hub	Robert Jones		
13:55	10 min	RBM VCWG MOOC: Massive Open Online Course on "The Resistant Mosquito: Staying Ahead of the Game in the Fight against Malaria"	Konstantina Boutsika		
14:05	10 min	WHOCC virtual training for entomology	Patchara Sriwichai		
14:15	10 min	PacMOSSI	Tanya Russell		
14:25	10 min	Country Vector Surveillance Needs Assessment	Tom Burkot		
14:35	7 min	Break			
14:42	30 min	Q&A session	All speakers		
Session 2: Breakout Group discussion					
15:12	5 min	Explanation and preparation	APMEN VCWG		
15:17	30 min	Break-out group discussion on additional training needs	Facilitators:		
		(including Control needs such as IRS/ORS,	Leo Braack, Poe Poe		
		Short/medium/long entomological courses, and a	Aung, Wulan, Phone Si		
		follow-up Surveillance Needs assessment, and how, and	Hein		
		Other Support needed from APMEN VCWG.			
15:47	10 min	Plenary feedback			
15:57	5 min	Closing Day 1	Leo Braack		

		Day 2, Thursday, 17 November 2022			
Update on Outdoor Transmission Reduction					
Meeting Moderator: Dr Leo Braack					
13:00	5 min	Introduction: Summary overview of findings of Day 1, and objectives for today	Leo Braack		
13:05	10 min	Short meeting-opening address from Thailand Vector- borne disease control Director	Dr Chantana Padungtod		
Session 1: Background update presentations					
13:15	15 min	Attractive Targeted Sugar Baits (ATSBs)	Amir Galili		
13:30	15 min	Impact of a spatial repellent product on Anopheles and non-Anopheles mosquitoes in Sumba, Indonesia	Din Syafruddin		
13:45	15 min	Targeted outdoor residual spraying	Victor Chaumeau		
14:00	15 min	Endectocides	Kevin Kobylinsky		
14:15	15 min	Malaria situation and vector-borne disease control challenge in Thailand	Pongsakorn Sadakorn		
14:30	5 min	Break			
14:35	30 min	Q&A session	All speaker		
Session 2: Breakout Group discussion					
15:05	5 min	Explanation and preparation	APMEN VCWG		
15:10	30 min	Break-out group discussion on research and implementation needs for outdoor transmission reduction (Including Regulatory Needs).	Facilitators: Leo Braack, Wulan, Phone Si Hein		
15:40	10 min	Plenary feedback			
15:50	10 min	Closing Day 2	Leo Braack		
Day 3, Tuesday, 22 November 2022 Learning Primer Talks from Asia Pacific Countries					
Meeting Moderator: Dr Leo Braack					
13:00	5 min	Introduction: Summary overview of findings of Day 2, and objectives for today	Leo Braack		
Presentations: Lesson learned from Asia Pacific countries					
13:05	15 min	Papua New Guinea malaria status and vector control challenges	Leo Sora Makita		
13:20	30 min	Keynote Presentation: Vector Control during a Flood Disaster event	Dr Muhammad Mukhtar		
13:50	15 min	Anopheles salivary antigens as serological biomarkers of vector exposure and malaria transmission	Freya Fowkes		
14:05	15 min	The role and contribution of Private Sector in vector- borne disease control	Dave de la Cuesta		
14:20	15 min	Sri Lanka Elimination stage vector surveillance & control	Risintha Premaratne		
14:35	10 min	Break			
14:45	40 min	Q&A Session			
15:25	5 min	Closure	Sarthak Das (TBC)		