

## 2022 APMEN VECTOR CONTROL WORKING GROUP ANNUAL CONFERENCE

"Learnings & Lessons for strengthened vector surveillance and control"

Virtual Event (Zoom) 15, 17, 22 November 2022 1-4 pm Bangkok time

Agenda is subject to change. Please check ORENE website (click here) regularly for the updated version.

DAY 1, TUESDAY, 15 NOVEMBER 2022					
VCWG Updates and Achievements, and Short course training opportunities					
in Vector Surveillance					
Meeting Moderator: Dr Leo Braack					
13:00	5 min	Opening	Leo Braack		
13:05	10 min	Plenary welcome from APLMA Executive Vice President, Advocacy and Programs	Amita Chebbi		
13:15	5min	Meeting-opening address: Solomon Islands NMCP Director	Albino Bobogare		
13:20	5 min	Update on APMEN VCWG 2022 activities	Leo Braack		
Session 1: Background presentations leading to breakout group.					
13:25	5 min	Background introductory overview of training needs, including pre-service (University) training – Identify Institutions providing Public Health Entomology Training	Leo Braack		
13:30	5 min	APMEN MVSE physical two-week course	Leo Braack		
13:35	5 min	APMEN-Kasetsart Online course	Leo Braack		
13:45	10 min	PacMOSSI	Tanya Russell		
13:55	10 min	Global Vector Hub	Robert Jones		
14:05	10 min	RBM VCWG MOOC: Massive Open Online Course on "The Resistant Mosquito: Staying Ahead of the Game in the Fight against Malaria"	Konstantina Boutsika		
14:15	10 min	WHOCC virtual training for entomology	Patchara Sriwichai		
14:25	10 min	Country Vector Surveillance Needs Assessment	Tom Burkot		
14:35	10 min	Break			
14:45	30 min	Q&A session	All speakers		
Session 2: Breakout Group discussion					
15:15	5 min	Explanation and preparation	APMEN VCWG		
15:20	30 min	Break-out group discussion on additional training needs (including Control needs such as IRS/ORS, Short/medium/long entomological courses, and a follow-up Surveillance Needs assessment, and how, and Other Support needed from APMEN VCWG.	Facilitators: Leo Braack, Poe Poe Aung, Wulan, Phone Si Hein		
15:50	10 min	Plenary feedback			
16:00	5 min	Closing Day 1	Leo Braack		



DAY 2, THURSDAY, 17 NOVEMBER 2022					
Update on Outdoor Transmission Reduction					
Meeting Moderator: Dr Leo Braack					
13:00	10 min	Introduction: Summary overview of findings of Day	Leo Braack		
		1, and objectives for today			
13:10	10 min	Short meeting-opening address from Thailand	Dr Chantana		
		Vector-borne disease control Director	Padungtod		
Session 1: Background update presentations					
13:20	15 min	Attractive Targeted Sugar Baits (ATSBs)	Amir Galili		
13:35	15 min	Impact of a spatial repellent product on Anopheles	Din Syafruddin		
		and non-Anopheles mosquitoes in Sumba,			
		Indonesia			
13:50	15 min	Targeted outdoor residual spraying	Victor Chaumeau		
14:05	15 min	Endectocides	Kevin Kobylinsky		
14:20	10 min	Break			
14:30	30 min	Q&A session	All speaker		
		Session 2: Breakout Group discussion			
15:00	5 min	Explanation and preparation	APMEN VCWG		
15:05	30 min	Break-out group discussion on research and	Facilitators:		
		implementation needs for outdoor transmission	Leo Braack, Wulan,		
		reduction (Including Regulatory Needs).	Phone Si Hein		
15:35	10 min	Plenary feedback			
15:45	10 min	Closing Day 2	Leo Braack		
		DAY 3, TUESDAY, 22 NOVEMBER 2022			
	Le	earning Primer Talks from Asia Pacific Cou			
Meeting Moderator: Dr Leo Braack					
13:00	10 min	Introduction: Summary overview of findings of Day	Leo Braack		
		2, and objectives for today			
13:10	10 min	Short meeting-opening address:	TBC		
Presentations: Lesson learned from Asia Pacific countries					
13:20	30 min	Keynote Presentation: Vector Control during a	Dr Muhammad		
		Flood Disaster event	Mukhtar		
13:50	15 min	Papua New Guinea malaria status and vector	Leo Sora Makita		
		control challenges			
14:05	15 min	Anopheles salivary antigens as serological	Freya Fowkes		
		biomarkers of vector exposure and malaria			
		transmission			
14:20	15 min	The role and contribution of Private Sector in	Dave de la Cuesta		
		vector-borne disease control			
14:35	15 min	Malaria situation and vector-borne disease control	Pongsakorn		
		challenge in Thailand	Sadakorn		
14:50	15 min	Sri Lanka Elimination stage vector surveillance &	Risintha Premaratne		
		control			
15:05	40 min	Q&A Session			
15:45	5 min	Closure	Sarthak Das (TBC)		